Julie Buxbaum - Remény és más csattanók

Sziasztok Könyvmolyok!

Elsőként szeretném megköszönni ismételten a GABO Kiadónak, hogy elküldték nekem ezt a könyvet recenziós példányként! Nem is sejtettem, hogy milyen kiváló választás lesz.

A könyv fülszövege a következő:

Abbi Goldstein éppen olyan, mint bármelyik tinilány, kivéve talán néhány apróságot: híres alteregója, Remény baba internetes mémek tárgya, egyébként asztmás, és egyesek néha könnyekben törnek ki, amikor felismerik. Abbi szinte az egész eddigi életét a szeptember 11-i terrortámadások árnyékában élte le. Azon a végzetes napon készült róla egy fénykép, amely később ikonikussá vált: ezen Abbi (vagyis Remény baba) születésnapi papírkoronát visel, és kezében egy piros léggömböt tart. Mögötte a World Trade Center déli tornya éppen összeomlik.
Most, tizenöt évvel később Abbi kétségbeesetten vágyik az ismeretlenségre, ezért úgy dönt, a tizenhetedik születésnapját megelőző nyarat inkognitóban tölti két városra az otthonától, a Knight napközis gyermektáborban. Alig várja, hogy a következő nyolc hétben négyéves gyerekek táborvezetője lehessen, akik egyike sem hallott még soha Remény babáról.
Kár, hogy Noah Stern, akinek az élete menthetetlenül darabokra tört azon a rettenetes napon, hasonló terveket szőtt a nyárra. Úgy érzi, a sors keze van abban, hogy találkozott Remény babával. Abbi biztosra veszi, hogy ez inkább katasztrófa. Hamarosan azonban szövetségre lépnek, és nehéz kérdéseket tesznek fel a Remény babás fényképen megörökített történelemmel kapcsolatban. De vajon készen állnak rá, hogy válaszokat kapjanak?

JULIE BUXBAUM a New York Times bestsellerlistáján is szereplő írónő, első műve a Három dolgot mondj című ifjúsági regény. Regényeit eddig huszonöt nyelvre fordították le. Los Angelesben él a férjével és két kisgyermekével.

__________________________________________________

Készülj fel egy különleges történetre!

2001. 09.11. valószínűleg mindenkinek ismert dátum, sajnos nem egy dicsőítendő esemény miatt ragadt meg emlékezetünkben. Nem volt könnyű dolog olvasni a tragédiáról, néha meg kellett állnom, venni egy mély levegőt és csak úgy tudtam folytatni az olvasást.

Messzi távlatokból is megrendítő, ám ez a könyv méginkább erősítette bennem az együttérzést és megdöbbentő volt ilyen "közelről" megismerni a történetet. A merénylet, a sok hallott, a túlélők, és temérdek kérdés.

Hogyan lehet egy emberből hős? Hogyan döntünk, ha mások életéért a sajátunkat veszélybe kell, hogy sodorjuk?

Miért pont mi? Miként lehet túllépni a veszteségeken? Mit teszünk, ha tudjuk, a halál akár közelebb is lehet, mint gondoltuk?

Rengeteg kérdés, és kevés válasz. Mégis az egyik nagyon fontos kérdésre megkapjuk a választ, arra a kérdésre, hogy akik szerepelnek a "Remény babás" fényképen, miként tudták feldolgozni a történteket. És hogy milyen is ez a fénykép? A kötetből megtudod, ahogyan azt is, miként jár utána két fiatal a katasztrófáról készült kép minden apró alkotóelemének felhasználásával az aznap történteknek. Két ifjú, kik a szívemhez nőttek, és még rengeteg oldalt olvastam volna róluk.

Amikor belekezdtem ebbe a történetbe, tudtam, hogy nem szokványos életbe fogok belecsöppenni. Ezt az életet körbelengi a múlt. Kemény munka levetkőzni egy mások által ránk ragasztott szerepet. Abby, a "Remény baba", kinek sorsa már kiskorában megpecsételődött, a kezdetektől szimpatikus volt nekem. Talpraesett és határozott gondolkodásával mindenki szívébe belopná magát. Egy jelképpé tették, sokan elsírták magukat, ha meglátták. Mindig kitűnt a tömegből. Ezek után érthető, hogy Abbynek is betelik a pohár. Lehetősége nyílik egy nyarat egy közeli városban tölteni egy táborban, ahol kisgyerekekkel foglalkozik. Ám mégsem úgy alakulnak a történések, mint gondolta, hiszen felismeri őt az egyik korabeli fiú.

Noah és Abby furcsán induló kapcsolatával ismerkedhetünk meg, mialatt rájövünk, félreismerhetünk embereket. Az első benyomás sosem lehet mérvadó. A nyomozás alatt kibontakozik a köztük lévő érzelmi kapocs.

Azt hiszem, hogy nekik mindenki szurkolna, hogy találják meg életük célját és váljon valóra minden álmuk.

A könyvben végig morzsákat hagy az Írónő, hogy sejtsük mi történik a sorok között. Végig azt reméltem, minden rendben lesz. Mindannyian remélünk, még akkor is ha kicsi esély van valamire. A történet vége nem a megszokott történetzárás. Szívemhez nőttek a szereplők, megérintettek a túlélők szavai és a tudat, hogy az élet nem mindig igazságos.

Végig azt éreztem, hogy jelen vagyok, ott ülök és fogom a kezüket, hogy tudják, én mellettük vagyok. Mindenkinek kell valaki, aki támogatja, kell aki fogja a kezünket és azt mondja, minden rendben lesz, akkor is, ha erre kicsi az esély.

Összességében egy elgondolkodtató, humoros és fontos gondolatokat megfogalmazó könyvet  olvashattam, ami méginkább elmélyítette az empátiámat és amit csak azok az emberek tudnak átélni, akik kellően átgondolják, mit is takar ez a történet.

Abby, Noah én hiszek bennetek! Tudom, hogy megtaláljátok az utatokat! És hiszem, hogy eljön nektek is a "boldogan éltek, míg meg nem haltak"!

✯✯✯✯✯

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem, ha kedvet kaptál elolvasni a történetet, ezen a linken megrendelheted!

Stau💕

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések